Markoen

15/10/2010 Rimas gaat verder groeien in Solar.

RimasRimas B.V. in Beringe, van oudsher actief op het gebied van productie van en handel in modulaire bouwsystemen, breidt gestaag haar activiteiten op het gebied van zonneenergie uit. Na ontwikkeling van een meetsysteem voor breuken in zonnecellen, staat er nu een compleet zonnepaneel productiesysteem op stapel. De onderneming verwacht een aanzienlijke groei door te maken en deed voor de noodzakelijke extra financieringsbehoefte een beroep op de Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij NV Industriebank LIOF. LIOF verstrekte risicodragend kapitaal en nam daarmee een 25 % belang in het aandelenkapitaal van Rimas. Eurotech uit Venlo, specialist in aluminium zandgieten, verspanen en modulebouw, nam een belang van 12,5 %.

Markoen Companion heeft deze transactie begeleid en opgetreden als adviseur van alle betrokken partijen.

Rimas, opgericht in 1994, is actief in de verkoop van mechanische componenten, zoals aluminium profielen en frames. Daarnaast ontwikkelt en bouwt het bedrijf assemblagelijnen en transfersystemen voor zowel handmatige als geautomatiseerde productieprocessen.In 2005 nam Mark Verstraten via een management buy-out Rimas over van de vorige eigenaar. Markoen Companion was hierbij ook de adviseur van de nieuwe eigenaar. Onder leiding van Mark Verstraten ontwikkelde Rimas de nieuwe activiteiten op het gebied van zonne-energie. Sinds de overname is het bedrijf gegroeid van 12 naar 30 medewerkers en heeft het zijn omzet ruimschoots kunnen verdubbelen. De onderneming heeft tot doel de komende jaren vooral in de zonne-energiesector te groeien.

Met de modulaire bouwsystemen als stevige en solide basis heeft het bedrijf zijn scope kunnen verbreden met nieuwe eigen innovaties. Ten behoeve van de ontwikkeling van het hooginnovatieve meetsysteem voor breuken in zonnecellen (Resonance Ultrasonic Vibrations) kreeg Rimas in 2008 een bijdrage uit de OP-Zuid progamma ten bedrage van 230.000 euro. Dit systeem is marktrijp en de eerste exemplaren zijn inmiddel bij de gebruikers geplaatst.

Het nieuwe turnkey productiesysteem voor zonnepanelen (een set aan elkaar gemonteerde zonnecellen die als eindproduct op bijvoorbeeld daken wordt gemonteerd) bouwt voort op oplossingen die o.a. al succesvol in Duitsland, Italie, UK, Afrika en Cyprus zijn geplaatst. Rimas mikt specifiek op het middensegment van de zonnepaneelproductie waar halfautomatische productielijnen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding moeten zorgen. 2 concrete projecten worden al verwacht uit Canada en Bangladesh.